Nieuws.

Terugblik op het EK: Van IJzendoorn bezorgt Nederland een vierde Europese titel 

ROSMALEN – Zes Europese titels werden vergeven op dag twee van het EK Veldrijden in Rosmalen. Eén daarvan ging naar Eddy van IJzendoorn. De voormalig prof was de beste in de categorie masters 30-34. “Voor mij is dit een belangrijke prijs. Ik was nog wel wat ziek geweest in de aanloop naar dit toernooi, maar ik bleek precies op tijd weer in orde.  De Fransman die tweede werd, bood lang tegenstand. Maar toen zei mijn vader in de post plotseling dat hij kapot leek te zitten en toen heb ik versneld. Dat bleek een goede tip, want vervolgens was ik op weg naar de zege.”

Bij de junioren won hij ooit zilver achter Lars Boom op het WK veldrijden. “Natuurlijk was dat een hoogtepunt, maar toen had ik mijn loopbaan nog voor me. Ik ben ook heel blij met deze trui, omdat ik nu naast mijn werk – ik heb een eigen fietsenzaak – tijd moet zien te vinden om te trainen en te koersen.”  Er was meer Nederlands eremetaal. Atse ten Brinke won brons in deze categorie. Ook Daan Bongers (mannen 35-39) en Erik Dekker mannen 45-49) stonden als derde op het podium.

De Fransen waren de grote winnaars van dag twee. Camille Pottier won de titel bij de vrouwen 30-34, haar landgenote Manuella Glon zegevierde in de aansluitende categorie 35-39. Daarmee veroverden de Fransen alle overgebleven vrouwentitels. Bij de mannen was het behalve voor Van IJzendoorn ook raak voor de Slowaken (Milan Barenyi won bij de mannen 45-49), de Tsjechen (Ondrey Zeleny won bij de mannen 35-39) en de Spanjaarden (met Agustin Navarro Vidal bij de mannen 40-44). Daarmee kwam er een einde aan het tweedaagse toernooi voor de masters.

Zondag is het de beurt aan de junioren, beloften (m/v) en de elite (m/v). De laatste twee wedstrijden zijn live te aanschouwen bij NOS, VRT en Eurosport. Wie alle vijf wedstrijden van nabij wil bekijken, kan nog tickets kopen voor deze Europese titelstrijd in het veld op het terrein van Autotron in Rosmalen.

Foto: Gert Bonestroo