Nieuws.

Terugblik op het EK: Vier keer goud voor oranje, Britten winnen bij beloften

ROSMALEN – Het Europees Kampioenschap veldrijden werd gedomineerd door de Nederlandse veldrijders. Mathieu van der Poel (elite-mannen), Annemarie Worst (elite-vrouwen), Ceylin del Carmen Alvarado (beloften-vrouwen) en Pim Ronhaar (junioren) wisten in Rosmalen namens Nederland naar het goud te soleren. Tom Pidcock wist namens de Britten het goud bij de beloften te veroveren.

De oranje stemming zat er direct goed in toen Pim Ronhaar bij de junioren naar het goud soleerde. Uiteindelijk kreeg hij met Witse Meeusen (zilver) en Thibeau Nys (brons) twee Belgische concurrenten mee op het podium. De winnaar van de eerste Europese titel van dag verraste zichzelf met zijn gouden solo. “De vorm was goed, maar vooraf had ik het idee dat het parcours te snel voor me was. Maar ik kon hier toch het verschil maken. Het lijkt met geweldig om in deze trui te mogen rijden.”

Ceylin del Carmen Alvarado soleerde ook overtuigend naar de Europese titel beloften-vrouwen. Het podium kleurde oranje met Inge van der Heijden (tweede) en Fleur Nagengast (derde) aan de zijde van de winnares. Voor de Rotterdamse was het goud een lang gekoesterde wens. “Vorig jaar had ik veel pech op de kampioenschappen en nu startte ik ook voor mezelf toch wel als de grote favoriete. Gewoon gezien de uitslagen van het afgelopen seizoen.”

Annemarie Worst won de titel bij de elite-vrouwen “Ik was natuurlijk in vorm en hoopte op deze titel. Ik ben de wedstrijd hard blijven maken en op een gegeven moment sloeg ik dan een gat. Toen voelde ik wel dat het erin zat voor me. Het is extra bijzonder dat dit me lukt hier in Nederland, met zoveel publiek. En natuurlijk dat we hier eerste, tweede en derde worden.” Want Worst kreeg Marianne Vos (tweede) en Denise Betsema (derde) mee op het ereschavot.

De dag kende ene absolute apotheose met de winst van Mathieu van der Poel. Wout van Aert startte sterk, maar toen Van der Poel eenmaal aangesloten had, was de Nederlander ook al snel vertrokken dankzij een verschroeiende aanval. De kloof werd langzaam uitgebreid in de ronden daarna. “Als ik het kan, probeer ik natuurlijk zo groot mogelijke voorsprong bijeen te rijden. Als je pech krijgt, is twintig seconden immers niet veel.” De start ging nog niet van een leien dakje. “Nee, ik werd in één van de eerste bochten naar buiten geduwd en toen keek ik toch even tegen wat achterstand aan. Toen was het zaak zo snel mogelijk de aansluiting te maken.” Wout van Aert won het zilver, Laurens Sweeck het brons.

Tom Pidcock was met zijn titel bij de beloften de enige niet-Nederlandse Europees kampioen. Wereldkampioen Eli Iserbyt uit België kreeg het zilver omgehangen, Antoine Benoist uit Frankrijk won het brons. “Deze opsteker kan ik goed gebruiken, mijn start van het seizoen was niet zoals ik gehoopt had. Vandaag kon ik dan toch mijn stempel op de wedstrijd drukken. Mooi dat die omslag juist op dit kampioenschap komt, zodat ik een trui aan deze dag overhoud.”

Foto: Gert Bonestroo