Nieuws.

Terugblik op het EK: Parcoursbouwer Richard Groenendaal tekende voor modern EK-parcours

Wie vorig jaar de GP Brabant in Rosmalen bezocht of de wedstrijd op televisie bekeek, heeft al een aardig beeld van hoe het traject van het EK veldrijden eruit gaat zien. Dat zegt parcoursbouwer Richard Groenendaal. “Het parcours is voor negentig procent gelijk aan dat van vorig jaar, we hebben toen ook de basis willen neerleggen voor dit evenement.”

Hij benoemt wat er anders is. “De verschillen zijn een extra zandbak, een schuine kant en een gedeelte waar je met vlonders over het water komt te rijden.” In totaal heeft het parcours drie bruggen en twee zandstroken, een schuine kant, balken en wordt over verhard wegdek, gras, zand en een stuk door het bos gereden. “Het is een modern parcours waar veel snelheid in zit. Je rijdt met hoge snelheid van hindernis naar hindernis.”

Groenendaal verwacht niet dat hij met het tekenen van het parcours een renner bevoordeeld heeft. “Het is mijn verwachting dat het lang bij elkaar kan blijven in alle categorieën, ook bij de mannen ja. Mathieu van der Poel stak er vorig jaar wat boven uit en vindt een parcours dat hem ligt – juist door die combinatie van snelheid en techniek – maar ook Wout van Aert moet dat kunnen. Outsiders kunnen hier zomaar een podiumplek pakken, maar ook tiende worden bij wijze van spreken. Je zult goed moeten indelen en wat geluk moeten hebben.”

Zeker bij de vrouwen verwacht hij ene open strijd. “Ik denk dat het zeker een parcours is voor Marianne Vos, maar Sanne Cant kan hier ook goed uit de voeten. Ik geloof niet zo in een parcours bouwen voor een bepaalde sporter of voor een bepaald land, ik heb geprobeerd binnen de mogelijkheden een zo uitdagend mogelijk rondje neer te leggen. Het is afwisselend, maar je mist hier de natuurlijke hoogteverschillen zoals die van het WK in Valkenburg of zoals die van Ronse bijvoorbeeld. Maar ik denk dat het veel crossers aanspreekt. En voor de supporters is de wedstrijd goed te volgen, de finish ligt midden op het evenemententerrein van Autotron, net als vorig jaar. “